HPE GreenLake nie je lízing - HPE GreenLake posúva financovanie IT ešte ďalej


Model poskytovania služieb GreenLake od Hewlett Packard Enterprise sa na trhu udomácňuje čoraz viac a podniky spoznávajú jeho výhody. Takmer každý zodpovedný člen vedenia podniku či IT manažér si uvedomuje, že kedysi tradičný tzv. over-provisioning (nakupovanie nadbytočného hardwaru, aby dokázal pokryť zvyšujúce sa nároky v budúcnosti), je už prežitkom. Okrem toho, takýto spôsob prinášal vysoké jednorazové investície, ktoré finančných riaditeľov rozhodne netešili.

Jednou z možností je vysokú cenu hardvéru financovať prostredníctvom lízingu a náklady na infraštruktúru tak rozdeliť na dlhšie časové obdobie. To však opäť nerieši problém, že IT oddelenie musí vopred odhadnúť, akú kapacitu bude podnik potrebovať najbližších 3-5 rokov, pričom takéto odhadovanie je v dnešnej dynamickej dobe ohromnou výzvou. Máloktorý podnik rastie lineárne a predvídateľne. Následkom toho sa stáva, že firma isté obdobie svoje IT kapacity nevyužíva naplno a následne jej v ďalšom období, hrozí naopak spomalenie projektov, ak sa výkon a kapacita HW stanú nedostatočnými a trvá istý čas, kým sa nasadí rozšírenie. Až 59 % firiem má týmto spôsobom svoje výdavky na IT zbytočne nafúknuté. Model HPE GreenLake preto posúva uvažovanie o financovaní a využívaní IT ďalej. Aj keď sa to na prvý pohľad ako lízing javí, žiadny takýto lízing to nie je.

Čo teda je HPE GreenLake?

V prvom rade je potrebné povedať, že aj pri tejto službe sú fyzicky zariadenia priamo u Vás (alebo na Vami zvolenom mieste). Nie je to teda typické cloudové riešenie, ktoré beží niekde mimo Vašej lokality, alebo pre Vás v nedostupnom mieste (čo by v istých prípadoch mohlo byť problematické). Vďaka HPE GreenLake si objednávate a platíte len taký výkon a kapacitu, aký aktuálne potrebujete. A keď sa nároky zvýšia výrazne? Jednoducho si objednáte viac (za vopred známych finančných a technických podmienok) a HPE Vám doručí väčšiu kapacitu do existujúcich zariadení, alebo Vám vymení zariadenie za model na vyššej úrovni, aby zodpovedal Vašim aktuálnym požiadavkám. Vás predsa nezaujíma, aké „železo“ máte, ale či spĺňa Vaše požiadavky a či je cena pri týchto nárokoch adekvátna. Kým pri klasickom lízingu musíte uvažovať, na čo budete želané zariadenie potrebovať o niekoľko rokov, HPE GreenLake Vám dáva oveľa väčšiu slobodu a voľnosť v plánovaní projektov. Inými slovami, s modelom „pay-as-you-grow“ nemusíte dnes odhadovať, aký výkon IT budete potrebovať o 3 či 4 roky, a už vôbec zaň nemusíte dnes platiť. Platíte totiž mesačne len za to, čo ste reálne využili.
Samozrejmosťou je takisto možnosť skĺbiť tento model s cloudovým modelom a vytvoriť tak prostredie hybridného cloudu, aby boli Vaše zdroje a prostriedky využívané ešte efektívnejšie. Alternatív je dnes veľa, stačí nechať skúsených odborníkov zanalyzovať Vašu infraštruktúru, skonzultovať potreby a nadizajnovať optimálny model. My Vám s tým radi pomôžeme.


Ak sa chcete dozvedieť viac, napíšte nám na sales@egroup.sk